La terra

El celler Vinyes dels Aspres es troba al municipi de Cantallops, el poble d'interior més septentrional de l’Alt Empordà, a redós del massís de l’Albera, un territori d’ondulacions suaus a la falda del Pirineu mediterrani.

  • Vinyes dels Aspres
  • Vinyes dels Aspres
  • Vinyes dels Aspres
  • Vinyes dels Aspres

En aquesta contrada, especialment agresta i eixuta, és on tenim les nostres vinyes, totes elles de propietat familiar des de fa generacions. Disposem d’una trentena d’hectàrees inscrites a la Denominació d’Origen Empordà, majoritàriament d’uns cinquanta anys, que es distribueixen en catorze parcel·les. En elles s’hi treballa bàsicament les varietats autòctones més característiques: garnatxa i carinyena i un xic de picapoll, així com també cabernet sauvignon, syrah i merlot. Aquest  tipus de ceps, plenament adaptats al terreny i la climatologia permeten elaborar la gamma completa de vins i en concret cal destacar la gran versatilitat de la garnatxa, a la que a l’Empordà anomenem Lledoner, i que trobem tant en variant negra com roja o blanca.

El terreny és de component granític i pissarrenc, sòls antics i pedregosos, molt adients per a l’obtenció de raïm de qualitat.

La conjunció de la terra i la tramuntana condicionen d’una forma molt notable el rendiment de les vinyes, essent la producció mitjana inferior als dos quilos per cep. Aquest component, juntament amb un acurat maneig agronòmic i el posterior tractament del raïm al celler, esdevenen clau per a l'obtenció de bons vins.

Agricultura de baixa intervenció.

Gràcies a la salubritat que ens hi aporta el vent de tramuntana, i amb la voluntat de deixar que el cicle vital flueixi amb la màxima naturalitat, el nivell d’ús de productes fitosanistaris és mínim durant tot el cicle de  formació del raïm.

Més enllà de la vinya.

Gaudim del privilegi de tenir també en  el mateix espai de la propietat dos petits olivars de la varietat de la comarca, l’ argudell, d’on s’extreuen unes poques ampolles  d’oli. 
I, en una simbiosi que pràcticament només es dona a l’Empordà,  comptem amb una extensió important de sureda, que ens permet tapar bona part de les nostres ampolles amb suro de la pròpia finca i de la màxima qualitat, amb una pela que es pot fer únicament cada catorze anys.